Biodiesel
Produsul Biodiesel este un combustibil ecologic si este elaborat in conformitate cu standardul SR EN 14214 : 2005 (identic cu standardul european EN 14214 :2004).
Produsul este obtinut din uleiuri vegetale si/sau grasimi animale esterificate in cataliza bazica cu alcooli alifatici obtinand esteri ai acizilor grasi.
Biodieselul se utilizeaza drept carburant pentru motoare cu aprindere prin combustie sau compresie, pentru centralele termice cu combustibil lichid, etc. Este perfect miscibil cu motorina din petrol si poate fi utilizat singur sau in combinatie cu aceasta in orice proportii. Utilizat singur este simbolizat B 100 iar in combinatii cu motorina se simbolizeaza B 20, B 40, etc, numerele alaturate literei B reprezentand raportul biodiesel/motorina (ex. B 20 este un amestec de 20 parti biodiesel cu 80 parti motorina).
Poate fi aditivat cu diferite produse in scopul imbunatatirii comportarii in diferite conditii de mediu.
Conditiile tehnice de calitate sunt cele prevazute standrdul SR EN 14214 : 2005.
Grasimile vegetale si animale (trigliceride) sunt esterificate in cataliza bazica cu alcooli alifatici, cel mai utilizat alcool fiind metanolul (alcoolul metilic).
Metilesterul (biodiesel) se obtine intr-un vas de reactie in care are loc transesterificarea uleiului vegetal cu alcool metilic, in prezenta unui catalizator bazic.
Capacitatea de productie este de 50-80 t pe luna.
Utilizarea combustibilului biodiesel este motivata de:
- 1 Reducerea consumului combustibilului fosil
- 2 Reducerea poluarii mediului
- 3 Caracterul ecologic si regenerabil al esterilor uleiurilor vegetale
- 4 Respectarea cerintelor protocolului de la Kyoto
- 5 Performantele energetice sunt aceleasi cu ale motorinei
- Utilizarea unui litru de biodiesel conduce la economisirea a 0,71-0,91 kg combustibil fosil. Emisiile poluante ale Biodieselului sunt reduse cu exceptia oxizilor de azot, lipsa sulfului.
- 1 Toxicitatea redusa in cazul ingerarii- doza letala-2000 mg/kg corp
- 2 Toxicitate redusa in cazul poluarii apelor
- 3 Risc redus de contaminare a solului-biodieselul fiind biodegradabil dupa 21 de zile 95% in timp ce doar 75% din motorina se degradeaza .
- 4 Pericol mai redus de aprindere si explozie la transport sau in timpul stocarii , datorita puctului de inflamabilitate mai ridicat (150-160 oC fata de 55-60 o C pentru motorina).
- Protocolul de la Kyoto defineste emisiile ce produc efectul de sera pe baza conceptului de potential de incalzire globala.
- Emisiile produse prin arderea biodieselului nu sunt luate in calcul considerand ca bioxidul de carbon emis este compensat de consumul bioxidului de carbon din plante.
- Utilizarea uleiului vegetal uzat pentru obtinerea biodieselului permite reucerea costurilor legate de colectarea si reciclarea acestuia.
Caracterul ecologic al combustibilului Biodiesel este dat de: